Yatırıma Özet Başlangıç

Yatırım Yöntemleri Nelerdir ?

Öncelikle paradan para kazanmanın çok yolu olduğunu söylemeliyim. Bunun en bilinen versiyonu mevduata yatırarak faiz getirisi kazanmak, bunun haricinde Hisse Senedi, Yatırım fonu, Tahviller, vadeli işlemler araçları, trade edilebilecek emtialar, kripto paraların spot ve vadeli trade yöntemleri bilinen yöntemlerdir. Tabi bu yöntemlerin hepsi risk barındırmaktadır.

Risk Nedir ?

Yatırım yaptığınız üründeki kazanç kayıp oranı sizin riskinizdir. Yatırım yaparken ilk kural zorunlu ihtiyacınız olmayan para ile yatırım yapmanızdır. Aldığınız risk zorunlu ihtiyaçlarınızı karşılamanıza engel oluşturmamalıdır.
Büyük kazançlar büyük risk alarak olduğu gibi riski azaltmanın en doğru yolu zamanı doğru kullanmaktır. Paranın zaman değerini tabi ki ben değil bu işin prof. anlatmalı bknz. Özgür Demirtaş Youtube videosu :

Prof. Özgür Demirtaş - Nakit Kraldır ! (Tıkla izle)

🚨Yatırım için risk almak, kazancımızı hızlı arttırarak kısa zaman harcatırken, yüksek kayıp olasılığı da içermektedir.

Yatırım Süresi Seçimi ?

Aslında bizim milletimizde paradan hızlı para kazanmak ana hedef olduğu için bize göre yatırım yapılan tutar 2-3 gün sonra para kazandırmamışsa ya da 1 ay sonra 2'ye katlanmamışsa para kazanıldı denemiyor. Tabi ki böyle olmamalı, yatırımda risk unsurunu azaltmak için yatırım süresi uzun olmalı, hemen kazanmak için müşterek bahis oynamak daha mantıklı sayılabilir. Yatırım süresiyle alakalı güzel bir yazıyı da okumanızı tavsiye ederim :

https://rotaborsa.com/borsada-kisa-orta-ve-uzun-vade-sureleri/

Yatırımcı Karakteri ve Hedefleri

Yatırım kulaktan dolma bilgilerle olmaz öncelikle kişisel görüş ve hedeflerinize uyumlu olacak şekilde yatırım yapmalısınız. Örnek verecek olursak "Ben her ay gram altın alıyorum hiç bozdurmuyorum." diyen bir kişi uzun vade yatırım yapmayı sevip risk almaktan kaçınıyordur ya da bu ay teknoloji hisselerine yatırım yaptım 3 ay içinde gelsin paralar yatırımı yapan kişi bir an önce risk alıp para kazanmak istiyordur.

1- Yatırımcı Karakterini eğlenceli bir şekilde öğrenmek istersen :
2- Borsada ne şekilde davranacak yatırımcı tipisin :

Yatırım Nedeni / Amacı ?

Yatırım yapmakta, para biriktirmekteki hedefin ne olduğu, hem süresini hem riskini belirler (Aslında bu madde ana soru olabilirmiş) Yatırımdaki amaç ömür boyu yetecek parayı kazanmak mı ? Çocuğumuzu yurt dışında okutacak para birikimini sağlamak ya da gayrimenkul alacak birikimi sağlamak mı buna karar vermek, riski, süreyi, işlem stratejisinin hepsini belirleyecek şeydir.

Piyasa Analizi ve Yorumlanması

Biraz sonuca çabuk gider gibi görünebilir ama piyasayı anlamadan ya da yorumlamadan bir yatırım yapmanın bana göre pek anlamı yok. Şöyle ki teknolojinin gelecek olduğu yerde teknoloji bileşenlerine yatırım yapmamak, gelişen dünyayı algılamak, haber akışını takip etmek, bol bol okumak, bilgiye erişmek aslında bir piyasa analizidir.


Esnaf ya da enişte tavsiyelerinden ziyade haber kanalları, yatırım uzmanları, aracı kurum bültenleri okuyarak bu işlere başlayabilirsiniz. Örnek yatırım bültenleri okumak isteyenlere bir öneri : https://www.paraborsa.net/i/gunluk-bultenler/

Telegram grubumuza bekliyorum : https://t.me/as_yatirim



Yorumlar