Futbolda Kadro Planlaması Nedir ? Nasıl Olmalıdır ? - 1. Bölüm

 



   Ülkemizde herkesin bildiği halde öylesine konuşup fikir belirttiği alanlardan bir tanesi de Futbol. Üniversite'de okuduğum Futbol antrenörlüğü bölümünü de herkesin bildiği(ni) düşünülen bu alanda yapmanın zor olduğunu düşünerek yapmıyorum diyebilirim. Bu yazıyı da sadece günümüzde herkesin çok bilip farkında olmadığı bazı başlıkları göz önüne getirmek için yazmaktayım.

   Taraftarı olduğum, hedeflerine ulaşamamış bir takım için bir yazı yazmaya karar verdim. Aslında Championship Manager oynayan herkesin bileceği şeyler diyebilirsiniz. Fakat gerçek yaşamda hesaba katmayıp, dikkat edilmeyen noktaları da okuyunca fark edebilirsiniz. Hadi Başlayalım.

Sezon Sonu : Ön Hazırlık Evresi

 2020-2021 Sezonunu bir şekilde tamamlamış bir takım öncelikle gelecek yılın kadrosunu belirleyerek başlamalı. Buna karar verirken önce eldeki oyuncuları, kontratı bitenleri ve altyapıdan yukarı alınabilecekleri değerlendirmek gerekir. Bu aşama sonrası önümüzdeki yıl için oyun planları belirlenerek, hangi bölgeye ne tarz oyuncular transfer edilmeli, eldeki oyunculardan hangileri satılmalı ya da kiralanmalı o da bu aşamada belirlenmelidir. Aşağıdaki resimde 24-30 kişilik olması (takım bütçesine göre) gereken kadronun nasıl belirlenmesi gerektiğini görsel olarak ifade ettim.

Resim 1 : Kadro Kişi Sayısı Nasıl olmalı ?

Kadro Bölümleri Açıklaması

  1. Yıldız Oyuncu :  İskelet kadroya dahil olacak, yetenek, tecrübe ya da kulübün sembol isimlerinden olan oyuncular
  2. Genç Oyuncu : Gelecek yıllarda A takım iskelet kadrosunda görev alabilecek yaşı genç oyuncular, ülkemizde 22 yaşında oyuncular genç olarak düşünülse de, buradaki genç oyuncu tanımlaması 16-20 yaş arasında olup, gelecek vaat eden, kiralık olarak gönderilmemiş ama alt yaş kategorilerinde oynatılabilen oyuncular
  3. İskelet Kadro Oyuncusu : Takımın ilk 11'inde görev vermeyi düşündüğümüz, geçmiş yıllardan bilinirliği ve kredisi olan, önceliği en iyi mevkisinde oynatılması planlanan oyuncular (yaş, değer fark etmeksizin)
  4. Kadro Oyuncusu : Takımda yedek statüsünde bulunan, takımdaşlığı yüksek, gelişime açık, gelecek yıl iskelet kadroda yer verilebilecek, her an oynamaya hazır olabilecek oyuncular

Antrenör - Teknik Direktör Bakışı

   Tabi burada kişi sayılarının mevkilere göre de dağılımı gerekecektir. Bunu belirlemek için oyun planları belirlenmeli ne kadar savunma, orta saha, kanat ya da hücum oyuncusu olması gerektiği belirlenmelidir. Örnek verecek olursak, 3 farklı turnuvada mücadele edecek bir takımın, mutlaka her mevkide piramidin ilk iki basamağında bulunan en az 2 oyuncusu olmalıdır. Sakatlık ve ceza koşulları da göz önüne alınmalıdır. Mesela sürekli sakatlık yaşayan bir oyuncunun en az 2 alternatifi olabilmelidir.

   Birden fazla mevkide oynayabilecek oyuncuları mutlaka en alt basamakta değerlendirmeliyiz. Bunun nedeni, asıl mevkisinde %100 verimle oynayan oyuncunun sıkıntı halinde farklı mevkide oynaması (orta saha oyuncusunun sağ bek oynaması gibi) aslında verimini düşürecek ve onu alternatif ilk 18 oyuncusuna dönüştürecektir. 

Menajer - Futbol Direktörü Bakışı  

   Buraya kadar antrenör gözüyle yaptığımız değerlendirme sonrasında bir de yönetici (Türkiye de bunu yapan pozisyona bir çok isim veriliyor) gözüyle değerlendirme gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gerekenler : oyuncuların kalan kontrat süreleri , oyuncunun takıma maliyeti, gelecekte transfer olarak gelir yaratma durumları, gelecek transferler (bonservisli ya da kiralık), gelecek kadrolarda kullanım durumları göz önüne mutlaka alınmalıdır.


   Yazımızın bu bölümünde daha çok bir kadro nasıl kurulmalıdır ? Nelere dikkat edilmelidir ? kısımlarından bahsettim. Vaka örneğimiz için yazının 2. bölümünde değerlendirmeleri de okuyabilirsiniz. Burada bahsettiğim tüm fikirler kişisel görüşlerimi yansıtmaktadır. Bu düşüncelerin oluşumu, üniversitede aldığım eğitim, oyunculuk-antrenörlük ve futbol görüşüme göre derlenmiştir. Tüm fikirleri saklı olmakla beraber eleştirilere de açık olduğumu belirtmek isterim. Sonuçta herkesin fikri olan bir alanda doğru ya da yanlış denebilecek bir çok değerlendirme olacaktır.


1. Bölümün Sonu


Yorumlar