Pasif Gelir Yaratma Yolları


 
 Günümüzde enflasyonun hırçın tavırları ya da ülkelerin birbirine kışkırtıcı yaklaşımları nedeniyle bir türlü piyasanın ne yapmak istediğini kestirememekten yakınmaktayız. Aslında benim gibi finansal özgürlük peşinde koşanların istediği çalışma hayatımızın yanında bize nefes aldıracak pasif gelir yaratmak. Büyüyen bu gelirlerin yaklaşık 10-15 yıl sonra ise bir emeklilik planı gibi gelire dönüşmesini sağlamak. Teori de güzel bir fikir olmasının yanında pratikte para ve zaman kavramının yanında ciddi sabır gerektiren bir yatırımdan bahsediyorum. Peki Pasif gelir için seçenekler nelerdir ?

Türk Lirası Mevduat Faiz Getirisi 

En bilinen pasif gelir yöntemidir, ay sonunda elinize geçecek miktar önceden belli ve risk minimumdadır.

Tahvil-Bono ve Eurobond Faiz Getirisi 

Aslında bu yatırım araçları da belirli faizle verilen paraya karşılık alınan faiz geliridir. En büyük farkı dönemselliktir. Yılda 1-2 ya da 4 defa faiz ödemesi içerenleri bulunmaktadır. 

Hisse Kar Payları < Temettü Yatırımcılığı > 

   Kâr eden ve bunu yatırımcılarına dağıtan şirketlerin hisselerini elinizde bulundurduğunuzda elinizdeki hisseye göre denk gelen nakit ödemedir.
   Ülkemizde genelde yılda 1-2 defa yapılan bu ödemeler, ABD'de olan hisse senetlerinde her 3 ay hatta  her ay bile olabilmektedir.

Yatırım Fonları

  Yatırım yapılan fon riskine göre gelir beklenirken, zarar yazabilen fonları göz ardı edecek olursak, en bilinen pasif gelir fonları likit fon diye de anılan Para Piyasası Fonlarını kapsamaktadır. Tabi bunlara ek olarak fonların getiri oranları TEFAS 'ta incelenerek, farklı fonlardan oluşturulacak bir sepet ile getiri sağlanabilir.

Bknz. Yatırım Fonları Nedir ?

Kripto Stake 

   Aslında bilinen mevduat faizinin kripto versiyonu olan stake etmek, belirli süre ya da esnek olarak kriptonun belli bir getiri karşılığında ek kripto para ödemesi alınmasıdır. Tabi değişken olan kripto para değerleri yüzünden gelir beklerken zarar da görebilirsiniz fakat elinizdeki miktarın artacağı kesindir. 

Kripto Farming 

   Bu da bir nevi borç verme işlemidir. Verdiğiniz borca karşılık belirlenen süre de ve oranda kripto para getirisi elde edersiniz. Yine burada farm ettiğiniz yatırımın fiyat değişimleri sizi etkileyecektir. O yüzden risk içermektedir.

  Yukarıda bahsettiğim ürünleri zaman içerisinde deneyerek pasif gelir kazanmaya başlayabilirsiniz. Yatırıma başlamak için birikmiş paranızın olmasını beklemeyin ama mutlaka sabrınız olsun. 


   Pasif gelir mantığında durumu ele alırsak ilk düşünmeniz gereken, paranın kendi kendine para kazanmasını sağlamaktır. Bu şekilde kar tanelerini, kar topları ve çığ boyutuna getirmeye çalışarak zaman içerisinde pasif gelir yarattığınızı fark edeceksiniz. Başlarda belki anlamsız görünecek. Fazla emek ve zaman harcayarak az kazanacaksınız. Yıllar sonra ise bu yaptığınız yatırımların karşılığını alacağınıza emin olabilirsiniz. 

Kaynaklar :

Yorumlar