Kadro Planlama Vaka Analizi Bölüm 2 : Fenerbahçe SK

 


   İlk yazıda anlattıklarıma göre değerlendirmeye Fenerbahçe SK kadro planlaması ile devam edeceğiz. Bu yıl en çok eleştiri alan, hem de tuttuğum takım olan Fenerbahçe'ye, bu işle ilgilenen amatör ya da profesyonellere yardımı dokunursa diye vaka analizimize başlıyoruz. İyi okumalar

Vaka Örneği Fenerbahçe SK

   Mevcut A takım kadrosunu Transfermarkt sitesinden ulaşarak değerlendirdiğimi belirtmek isterim. 29 kişilik takım kadrosu karşımıza çıkmakta, TFF'na da bildirilen sayı 33 kişi olarak görünmektedir. Kaynak link: Fenerbahçe SK - A takım kadrosu - TFF - Fenerbahçe SK Kadro

  • Kontratı Biten Mevcut Kadro Oyuncuları

   -2021- Kontratı Yıl Sonu  biten devam edip edilmeyecek oyunculara baktığımızda karşımıza çıkan oyuncular : Gökhan Gönül - Papiss Cisse - Harun Tekin - Mbwana Samatta - Oytun Özdoğan - Ömer Faruk Beyaz

   Sözleşmesi bitenleri inceleyecek olursak hiç birinin devamına gerek olmadığı aşikar, iskelet kadro oyuncu Gökhan gönül yaşı gereği, 18 oyuncuları cisse (ayrıca yaşı da fazla) ,  harun tekin (berke Özer'in dönecek olması) alternatiflerinin olması nedeniyle , Samatta ve Ömer Faruk'un transferleri nedeniyle takımda olmayacakları zaten bilinmektedir.

   -2022- Önümüzdeki Sezon sonu sözleşmesi bitecekleri düşünecek olursak : Jose Sosa - Caner Erkin - Serdar Aziz - Diego Perotti - Sadık Çiftpınar - Ferdi Kadıoğlu

   Gelecek sezon kontratlarının son yıllarını oynayacak oyunculara baktığımızda verim alınabilecek oyuncular olarak sadece Ferdi Kadıoğlu (kiralık gönderilebilir), Sadık Çiftpınar ve Serdar Aziz kadroda yer bulabilecek ya da satılarak kulübe gelir yaratılabilecek oyuncular gibi görünmektedir.

  • Kiralandıkları Takımlardan Dönecek Oyuncular

   Bir de bu yıl farklı takımlarda olup seneye takıma dönecek 14 oyuncu bulunmakta, onların kimler olduğunu merak edenler bu linkte görebilirler : Gelecek Sezon Kiralık Takımlarından Dönecek Oyuncular , bu oyuncuların hangileri takım içerisine dahil edilmeli, hangileri satılmalı, hangileri kiralık gitmeli ? Bu 14 kişinin de durumu bu dönemde belirlenmesi gereken işlerin başında gelmektedir. Kiradaki oyuncularını ne kadar takip ettiklerini bilemiyoruz tabi ama kaba bir tabirle istatistiklerle bu işi yapsalar bile az çok fikirleri olacağını düşünmekteyim.

   Şimdiye kadar baktığımızda iskelet kadrodan ve ilk 18 oyuncu kadrosundan eksikliklerimiz olduğuna göre bu oyuncuların mevkilerini doldurabilecek transferler yapılması ya da gelecek sezon takıma geri dönecek kiralık oyuncuları değerlendirmek gerekmektedir.

   Buraya kadar gelecek elimizde olan oyuncuları gördük. Şu an 29 oyuncu ile başladığımız kadromuz kontrat sonu gelen oyuncuların gidişi ile 23 kişiye düştü. Kiralık takımlarından dönen 14 oyuncu ile bu sayı 37 kişiye çıktı. Peki şimdi sırada ne var ?

Oyun Planına göre Oyuncu Sayılarını Belirleme

   Oyun planımızın az çok belli olduğunu düşünerek aşağıdaki resimde olduğu gibi bir kadro yapılanması ile 29 kişilik yapımızı devam ettirmeyi düşünelim. Bunun için de taktiğimizi 4-1-4-1 gibi planlayalım. Bu taktik yeri gelince 4-5-1 ya da 4-4-2 olmaya da uygundur.



Resim 1 : Kadro Oyuncu Sayıları

Mevkilere göre Planlama

   Yukarıdaki tabloya bakarak mevkilere göre oyuncularımızı belirlemeye başladığımızda 37 kişilik sayımız 29'a inmesi planlanmaktadır. Burada başka takımlara transfer yapılabileceği gibi, kendimizde bazı mevkilere transfer yaparak kadro kalitesini arttırabileceğimizi düşünebiliriz. İsimler yerine mevkileri yazarak bir kadro yazdığımda zaten hangi bölgeye transfer gerekecek, hangi bölgede eksiklik ya da fazlalıklar olduğunu görebileceğiz. Hadi devam edelim.

  1. Kaleci : Takımın % 50'si diye tabir edilen kaleci mevkisinde, mutlaka 1 as 1 yedek kaleci olmak durumunda, 3.kaleci için genç yaş grubundan 1 kaleci de hem gelişimi hem de takım maliyeti açısından önemli, burada kadro oyuncularının her an oynamaya hazır olması gerektiğini unutmayalım.
  2. Savunma : 4'lü savunma oynadığınızı düşünecek olursak 2 bek 2 stoper ihtiyacınız ve buradaki ilk sıkıntıda görev yapacak bir oyuncu iskelet kadroda yer almalıdır. Kadroda da her oyuncunun mutlak 1 alternatifi yer almalıdır.
  3. Orta Saha : Bu bölge ilk olması gerekenler ön libero ve bir oyun kurucu (oyunu yönlendiren) bir oyuncunun mutlaka iskelet kadro da bulunması gerekmesidir. İskelet kadronuzu 2 kanat 2 merkez oyuncu ile de oluşturabilirsiniz. Kadro oyuncuları bölümünün buradaki önemi çok büyüktür. Genelde her maç 2 ya da 3 oyuncu bu bölgedeki oyuncularla değiştirilmektedir.
  4. Hücum : Burada varsa takım üstünde yetenekli oyuncu bulunması tercihtir. Günümüz futbolunda hücum oyuncularının bitiriciliği gol atma beceri yüzdesi yüksek olması gerekmektedir. Bu bölgede tek forvet oynanması ya çok iyi bir oyuncuya ihtiyaç ya da tüm oyuncuların iskelet kadro seviyesinde olmasını gerektirmektedir. 

Değerlendirme

   Bu görüşler doğrultusunda örnek vakamızın kadro durumu aşağıdaki gibi olacaktır.


Resim 2: Fenerbahçe SK 2021-2022 Kadrosu
(*: Kiradan dönen oyuncular - ?: Seviye şüphesi olan oyuncular)

    Fenerbahçe SK için yaptığımız bu kadro planlamasında dışarıda kalan oyuncular : Muhammed Gümüşkaya, Batuhan Yılmaz, İsmail Yüksek, Barış Alıcı, Nabil Dirar, Barış Sungur (Kiradan Dönecekler) - Diego Perotti, Ferdi Kadıoğlu olarak karşımıza çıkıyor.


    Burada bu adamın ne işi var diyenleri duyar gibiyim. Burada belirtmek istediğim isimlerden çok mevkilerin, kontratların, oyuncu değerleri ve oyun planının değerlendirilerek bir kadro seçimi yapılması gereğidir. Aslında baktığımızda iskelet kadro oyuncu diyemeyeceğimiz oyuncuların mecburen yeşil alanda olduklarını görebiliyoruz. Ayrıca 2022'de sözleşmesi bitecek ve belki de devam edilmeyecek oyuncular ona rağmen yeşil alanda olduğunu sizlerde fark edeceksiniz. Halbuki iskelet kadronun her bir ferdi minimum 2 yıl bu takım içerisinde olacak şekilde seçilerek dizayn edilmelidir.


   Şimdi böyle isimleri tek tek okuyunca aslında iskelet kadronun(yeşil alan) en az 3, kadro bölümünün (turuncu alan) en az 2 transfere ihtiyaç duyduğu görülmektedir. Ayrıca kadro dışında kalacak oyuncuların satışı ya da kiralanması da düşünülmelidir.


   Kısacası planlama yaparken bir çok bileşeni olması gereken futbolda teknik adamların ellerindeki verileri kullanarak bizim gibi dışardan konuşanlardan çok daha iyi bu işleri yapması gerektiği düşüncesindeyim. Fakat planlama yaparken verileri, bilimi, geleceği düşünmeyenler yüzünden, ülkemiz futbolunda bunların konuşulması da maalesef kaçınılmaz bir hal almaktadır. Bu işi hakkıyla yapan yabancı bir kulübün 3-4 yıllık kadro planlamasını inceleyen bir yazıyı önümüzdeki aylarda yayınlamayı planlıyorum.

Parakafas



Yorumlar